Negyedévenként megjelenő infektológiai, járványügyi, mikrobiológiai és kórházhigiénés tudományos-továbbképző folyóirat.

Botulizmus

Meghatározás: a botulizmus (népies elnevezése: kolbászmérgezés) az idegrendszer bénulását okozó ritka, de súlyos ételmérgezés.

Epidemiológia: az egész világon elterjedt betegség. Magyarországon 2015-ben összesen 4 esetet jelentettek. Három fő típusa van. Az étel okozta botulizmust (ételmérgezés, toxiko-infekció) olyan étel fogyasztása okozza, amely tartalmazza a kórokozó által termelt toxint (pl. nyersen vagy nem megfelelően hőkezelt húskészítmények, hibás gyártási technológiával készült húst, belsőségeket tartalmazó készétel- és zöldségkonzervek). Ez a típus különösen veszélyes, mivel ugyanabból a forrásból egyszerre többen is megbetegedhetnek. A csecsemőkori botulizmust a baktérium spórájának elfogyasztása okozza, amely a bélrendszerben szaporodik és toxint termel (az egy éven aluli gyermeknek nem szabad mézet adni, mert tartalmazhatja a kórokozó spóráját). A seb-botulizmus esetén a kórokozó a sebbe kerülve kezdi meg szaporodását és a toxin termelését. Emberről emberre nem terjed. A tünetek az étel okozta botulizmus esetében általában 12-36 órával jelentkeznek, a másik két típusnál néhány nap a lappangási idő. A betegségség lezajlása után nem alakul ki védettség. 

Kórokozó: a Clostridium botulinum baktérium által termelt idegméreg, a botulin (botox). A baktérium a fény nélküli, légmentes, nedves helyeken (pl. talaj, víz, növényevő állatok bélrendszere) a leggyakoribb. A baktérium rendkívül ellenálló a magas hőmérséklettel szemben. Légmentes környezetben (pl. konzerv, kolbász), megfelelő hőmérsékleten (18-37°C) osztódni kezd, melynek során elkezdi termelni a hőérzékeny neurotoxint. Édes és savanyú közegben (pl. lekvár, savanyúság) nem képződik toxin. 

Patomechanizmus: a bélrendszerbe kerülő és onnan felszívódó toxin a véráram útján az idegrendszerbe kerülve a motoros idegek működését gátolja, amely az izmok bénulását okozza. 

Tünetek: a betegség jellemzője a szájszárazság, az elkent beszéd, a rekedtség és a kettőslátás. Súlyos esetben nyelészavar és légzésbénulás is kialakulhat. Szövődményként (pl. a nyelészavar miatti félrenyelés következtében) tüdőgyulladás fordulhat elő. 

Vizsgálatok: általános orvosi vizsgálat, vérvizsgálat (toxinkimutatás), étel-, vízminta vizsgálata (kórokozó izolálása). 

Kezelés: enyhébb esetben tüneti kezelés, súlyosabb esetben pedig antitoxin beadása válhat szükségessé. 

Megelőzés: a botulinum toxin hőérzékeny, a betegség az ételek megfelelő hőkezelésével (néhány perces alapos sütés/főzés) megelőzhető. Az élelmiszerbiztonsági szabályok betartásával és a megbízható helyről beszerzett húskészítmények (pl. kolbász, hurka, disznósajt) fogyasztás előtti hőkezelésével a betegség megelőzhető. 

Teendők a beteg környezetében: a beteggel azonos élelmiszert fogyasztó és tünetekkel rendelkező személyek vizsgálatát el kell végezni, pozitív esetben pedig azonnal meg kell kezdeni az antitoxikus terápiát. 

Felhasznált irodalom

  • Barcs I, Szalka A.: Mikrobiológia. Fertőző gondolatok. Budapest, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Budapest, 2013. 
  • Csohán Á, Krisztalovics K, Molnár Zs, et al. Az Országos Epidemiológiai Központ előzetes jelentése a 2015. évben bejelentett fertőző megbetegedésekről. Epinfo, 2016; 23: 309-326.
  • Ludwig E, Szalka A. (szerk.). Infektológia. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015.
  • Maródi L. (szerk.). Fertőző betegségek. Medicina Könyvkiadó Zrt., Budapest, 2015.
  • Murray PR, et al. (eds.). Medical microbiology. Mosby, 1998. 
  • 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet a fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről

 

1

Semmelweis óta nem halnak meg tömegesen gyermekágyi lázban az asszonyok. Ebben az esetben az értetlenség, szűklátókörűség eredménye mindössze annyi, amennyien előtte haltak meg fölöslegesen.

A máglyán elégetett kuruzsló asszonyra gondolok, aki néhány perccel azelőtt, hogy meggyújtották talpa alatt a máglyát, elmondta bíráinak a titkát. Az egyetlen varázsszert, amelyhez folyamodott. Varázslata annyi volt, hogy szerszámait ugyanúgy megfőzte használat előtt, mint az ételét. Így tiltott beavatkozásainak nem voltak halálos áldozatai akkor, amikor a szülésbe sokan belehaltak.

Nem ő tehetett arról, hogy az ítélkezők kiváncsisága nem terjedt tovább. Nem töprengtek összefüggéseken.

Mit tettek?

Kiadták a történelem folyamán oly sokszor kiadott parancsot: gyújtsák meg a máglyát. S evvel, csupán evvel az egyetlen ítéletvégrehajtással halálra ítélték azok nagy részét is, akik Semmelweisig gyermekágyi lázban meghaltak
Fejes Endre: Gondolta a fene

Hírek

Riport

További tartalmaink