Negyedévenként megjelenő infektológiai, járványügyi, mikrobiológiai és kórházhigiénés tudományos-továbbképző folyóirat.

Hírek"A modernkori történelem hősei" – Tanévnyitó a Semmelweis Egyetemen

„A modernkori történelem hősei” – Tanévnyitó a Semmelweis Egyetemen

Elindult a 2022-2023-as tanév a felsőoktatási intézményekben is. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora tanévnyitó beszédében kiemelte, hogy az egyetem klasszikus orvostudományi és egészségtudományi karainak képzéseiben a korábbihoz képest nagyobb hangsúllyal fog szerepelni a megelőzés. Ezzel remélhetőleg a fertőző betegségek és járványok prevenciójának oktatása is elmélyültebbé válhat a népegészségügy többi ágaié mellett. A rektor elismerte a koronavírus pandémia elleni védekezésben részt vett orvosok, ápolók és medikusok áldozatos munkáját: „ott voltak a szűréseknél, az oltópontokon, a betegágyak mellett, a laborokban – mindenütt, ahol elkélt a segítség. Ennek is köszönhető, hogy itthon a fenyegetettség enyhült, a járvány visszaszorult. (…) Szemünkben ők mind hőssé váltak! A modernkori történelem hőseivé. Önök, elsőéves hallgatóink is példamutatást láthatnak idősebb társaik és tanáraik teljesítményében!” – tette hozzá.

 

 

Elkezdődött a 252. tanév a Semmelweis Egyetemen

Semmelweis óta nem halnak meg tömegesen gyermekágyi lázban az asszonyok. Ebben az esetben az értetlenség, szűklátókörűség eredménye mindössze annyi, amennyien előtte haltak meg fölöslegesen.

A máglyán elégetett kuruzsló asszonyra gondolok, aki néhány perccel azelőtt, hogy meggyújtották talpa alatt a máglyát, elmondta bíráinak a titkát. Az egyetlen varázsszert, amelyhez folyamodott. Varázslata annyi volt, hogy szerszámait ugyanúgy megfőzte használat előtt, mint az ételét. Így tiltott beavatkozásainak nem voltak halálos áldozatai akkor, amikor a szülésbe sokan belehaltak.

Nem ő tehetett arról, hogy az ítélkezők kiváncsisága nem terjedt tovább. Nem töprengtek összefüggéseken.

Mit tettek?

Kiadták a történelem folyamán oly sokszor kiadott parancsot: gyújtsák meg a máglyát. S evvel, csupán evvel az egyetlen ítéletvégrehajtással halálra ítélték azok nagy részét is, akik Semmelweisig gyermekágyi lázban meghaltak
Fejes Endre: Gondolta a fene

Hírek

Riport

További tartalmaink