Fél Egészség – 2012. március 22.

Tisztelt Kollégák, Érdeklődők, konferenciánk résztvevői!

Immáron második alkalommal adtunk helyt az infekciókontrollal foglalkozó szakmai közösségnek, hogy kötetlen tudományos összejövetel keretében beszélje meg egymást érintő, mindnyájunkat foglalkoztató ötleteit, felvetéseit.

Előző rendezvényünk után merült fel egy rendszeres megjelenést biztosító honlap létrehozásának ötlete is, ami mindenki számára nyitott módon a gondolatok, ötletek, kérdések megosztásának fóruma lehet. Így február végén megindítottuk a „kórházi járványtanászok virtuális önképzőköre” alcímű honlapot, az Első vonal-t, és fővédnökéül sikerült megnyernünk Mészáros Judit professzort, az Egészségtudományi Kar dékánját.

Az első vonal szellemiségében szerveztük tehát a március 22-i rendezvényt. Azoknak, akik személyesen vívják a nozokomiális fertőzések elleni küzdelmet, és azokkal, akik ebben segítséget tudnak nekik adni. Ismét meghívtuk tehát a kórházhigiénés osztályok dolgozói mellett a kórházak, egyetemi klinikák vezetőit, ápolási igazgatókat, fertőző orvosokat, intenzív orvosokat, mikrobiológusokat, a hazai járványügyi szolgálat jeles képviselőit, minőségirányítási vezetőket, képviseltette magát az egészségügyi államtitkárság és a sajtó is.

Ezúttal a címből, és a mottóul választott idézetből is érezhetően a kórházhigiéne, azon belül is a tisztaság és az azt körüllengő tévhitek került a középpontba. Érdekes témát sikerült választanunk, a nagy érdeklődés is mutatta ezt.

Élénk vita alakult ki a felvetett kérdések megbeszélése során. Sok kérdésben nem jutottunk túl a felvetésen, de már az is nagy előrelépés, hogy ezek a kérdések elhangoztak. Abban egyetértettünk viszont, hogy az infekciókontroll nem lehet anyagi kérdés. Szükség van rá, a forrást biztosítani kell, és az nem történhet egyik-vagy másik szervezeti egység költségvetésének a terhére. Az egész kórház az, ami hasznosítja az eredményeit, költséget takarít meg az ápolási időn, a gyógyszerfelhasználáson, a fertőtlenítőszereken és a kártérítési pereken, ha jól megy a felderítő-megelőző munka. Akkor pedig legyen erre központi fedezet, ne az intenzív osztály, a kórházhigiéne, a diagnosztika vagy bárki más működési költségeinek rovására kelljen kigazdálkodni, mert az ezután sem fog sikerülni.

A rendezvény nem volt pontszerző továbbképzés, és nem is akarjuk azzá tenni soha. A pontszerző tanfolyam egyik feltétele, hogy az előadók megadott hányada minősített legyen.
Ezzel leszűkítenénk az előadók körét, kizárva azokat, akiknek még nincs, vagy soha nem is lesz fokozatuk, de van tapasztalatuk, tudásuk, ebből adódóan a többiek számára érdekes mondandójuk. A másik szempont, hogy így biztosak lehetünk abban, hogy azok jönnek el közénk, akiket az aznapi témakör érdekel, akik ismereteket szeretnének kapni vagy átadni, nem pedig azok, akiket köteleztek adott időszakon belül valahány pont begyűjtésére.
Megmaradunk annak, aminek indultunk: szerveződés nélküli önképzőkör azoknak, akik a kórházi infekciókontrollban dolgoznak.

Köszönöm, hogy jelen voltak, véleményüket, ötleteiket, kéréseiket megosztották velünk!
Magam és szervező társaim nevében is várom észrevételeiket, javaslataikat, ötleteiket a következő alkalmakra!

Mert újra találkozunk, amíg tudunk és akarunk egymással beszélgetni, egymásnak segíteni.

Viszontlátásra, hamarosan!

Program
Köszöntő

Előadások

  1. Kovács Gábor dr. – Mit kíván az infektológus? – a kórházhigiéne mint partner, szolgáltató vagy hatóság?
  2. Csima Zoltán – Alfa és ómega – A kézhigiéne
  3. Farkas Anikó dr. – Új epidémia: infekciót kontrollálni akarók
  4. Sauer Barbara és Holl Ádám – Amit tanítottak és a kórházi gyakorlat
  5. Korom Judit – Az infekciókontroll helye a kórházi struktúrában
  6. Kovács Jánosné, Rauth Erika dr. – A levegőfertőtlenítés dilemmái…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük