Jövővivő – 2011. október 20

Október 20-án adtunk helyt az Egészségtudományi Kar Vas utcai épületében a „Jövővivő”  című egynapos tudományos rendezvénynek. Az infekciókontroll, az egészségügyi ellátással  kapcsolatban fellépő fertőzések felderítése, megelőzése volt a téma, elsősorban a  mikrobiológia, mint a diagnosztikát és a járványügyi következtetések megalapozását biztosító  szakterület irányából megközelítve. 

A tudományos nap megrendezésének a gondolata már régóta formálódott bennem. A döntő  lökést az adta, hogy a Magyar Infekciókontroll Társaság ez évi, Pécsett megrendezett XV.  kongresszusán az előadások jelentős része a mikrobiológiai szerepvállalással foglalkozott, de  számos hozzászóló is azt hangsúlyozta, milyen nehézséget okoz, hogy a mikrobiológiai  diagnosztika távol került a kórházaktól, nehezen elérhetővé, vagy teljesen elérhetetlenné vált.  Így még a kongresszus alatt felvetettem Dr. Rákay Erzsébet főorvosnak, a Társaság egyik  alelnökének egy közös rendezésű konferencia életre hívását, mely siker esetén akár  rendezvény-sorozattá nőheti ki magát. 

Az elhatározást tett követte. Nem várt öröm volt, hogy a megkeresett kollégák – a klinikai  mikrobiológia, kórházi járványügy, infektológia és a határterületek legjelesebb képviselői – valamennyien igent mondtak, így a program összeállítása egyszerű feladattá vált. Az előzetes  értesítésre érkezett nagyszámú visszajelzésből éreztük, hogy az érdeklődés sem marad el a  szakma, az infekciókontrollt a gyakorlatban végző szakemberek részéről. 

A rendezvény címével (rendhagyóan a Z’Zi Labor egy régi dalszöveg-részletével) azt a  helyzetet próbáltuk érzékeltetni, hogy a felderítő és megelőző munkával a jövőnket, a jövőnk  egészségét biztosítjuk: a jelenlegi állapotok mellett a hatékony beavatkozás már nem  halogatható, mindenki összefogására szükség van a rövidtávú egészség, és a hosszú távú  népegészség megteremtéséhez. 

A rendezvény fő mottója, a lutheri idézet azt fejezi ki, ami a konferencia során többször is  vezérfonalként tűnt fel, hogy valamennyien a cél melletti belső elkötelezésből,  meggyőződésből, szolgálatként dolgozunk azért, amiben hiszünk, amire felesküdtünk, hogy  ha reménytelennek tűnik is néha a jövő, mi mégis képességeink – és nem lehetőségeink – szerint a legtöbbet tegyük. 

Mi, akik a szervezésben részt vettünk, rengeteg élménnyel gazdagodtunk, szellemileg,  erkölcsileg feltöltődtünk. Köszönöm előadóinknak, hogy idejüket ránk áldozták. És köszönöm  az Egészségtudományi Kar vezetésének, hogy biztosította a lehetőséget a megrendezésre. Köszönöm támogatóinknak, hogy segítették a rendezvény megvalósíthatóságát.  

És köszönöm vendégeinknek, hogy jelenlétükkel, aktivitásukkal, hozzászólásaikkal  megtiszteltek minket. Köszönöm, hogy itt voltak, köszönöm, hogy adhattunk valamit ezen a  napon! 

Találkozzunk újra, azt kívánom!

dr. Barcs István

A rendezvény mottója: 

„Ha bizonyosan tudnám, hogy holnap elpusztul a világ, ma akkor is elültetném az almafámat!” (Luther Márton)

Program
Meghívó
Köszöntő

Előadások

  1. Szalka András dr.A helytelen antibiotikum politika hatása a baktériumok rezisztenciájára
  2. Barcs István dr. – Hungarikum – egy rendhagyó esetismertetés rendhagyó tanulságokkal
  3. Maródi Csaba dr. – Hogyan segít(he)ti a klinikai mikrobiológia a megelőzést és az infekció kontrollt?
  4. Rákay Erzsébet dr. – Infekciókontroll a napi kórházi gyakorlatban
  5. Almási István dr. – Az infekció kontroll multidisciplinális megközelítése
  6. Mestyán Gyula dr.Mikrobiológiai laboratórium és infekciókontroll Magyarországon 
  7. Domján Gyula dr. Az immunszupprimált állapottal összefüggő fertőző betegségek
  8. Bakányi Zoltán dr.Az infekciókontroll sajátosságai az idősotthonokban
  9. Tóth István dr.Zoonózis – járványügyi kihívás: enterohaemorrhagiás  Escherichia coli (EHEC)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük