Centripetális erők – 2019. május 7.

Megnyitó: Dr. Nagy Zoltán Zsolt (egyetemi tanár, dékán, Semmelweis Egyetem ETK, Budapest)

Semmelweis örökségének továbbvitele a nevét viselő egyetemen elsősorban a mi karunk profilja, az elmúlt bő évtized során rengeteget tettünk ennek irányában. Kiemelhető, hogy karunkon a népegészségügyi ellenőr szakos hallgatók kötelezően tanulják az infektológiát, valamint minden szakirány hallgat infekciókontrollt egy féléves tárgyként. A népegészségügyi ellenőr képzés hangsúlyát a hagyományos engedélyezési-ellenőrzési feladat helyett a fertőző epidemiológia, ezen belül a kórházi fertőzések megelőzése és kontrollja felé helyeztük át. Ennek eredménye, hogy már hetedik alkalommal jöhetnek össze az ország ilyen érdeklődésű szakemberei ezen a rendezvényünkön.

Az infekciókontroll végzőire a kórházakban hajlamosak úgy tekinteni, mint akik akadékoskodásukkal nehezítik a betegellátást, pedig inkább partnerként, segítségként kell rájuk nézni. A baktérium akkor is jelen van kezünkön, környezetünkben, ha nem látjuk. Ha minden tőlünk telhetőt megteszünk a kórokozó távol tartása érdekében, a beteg szövődménymentesen, gyorsabban és egészségesen fog gyógyulni, és ennek szolgálata a mi hivatásunk.

Az elmúlt bő évtizedben a képzésünkből kikerülő népegészségügyi ellenőrök ezt a szemléletet sajátították el, és büszkék vagyunk azokra az elismerő véleményekre, amik felkészültségükről, áldozatkészségükről hozzánk visszajutnak. Most is többen jelen vannak közülük, akik rangos egészségügyi intézményekben gyakorló kórházhigiénikusok.

Az infekciókontrollt sokszor azonosítják a kórházhigiénével, pedig annál szélesebb körű fogalom. Mindenki, aki közvetlenül vagy közvetve részt vállal a beteg gyógyításában, tud tenni annak érdekében, hogy a beteg gyógyulása egészségesen történjen, azaz gyógyulás közben ne betegedjen meg egy fertőzésben, amit nem hordozott magában, ami az ellátáshoz kapcsolódva lépett fel nála.

Az apropója ennek a mostani összejövetelnek a Semmelweis Kiadónál február közepén napvilágot látott kézikönyv: Egészségesen gyógyulni. Szerkesztője a népegészségügyi szakirány vezetője, szerzői között a kar több munkatársa mellett az egyes területek elismert szakértői szerepelnek. Az alcím érzékletesen fejezi ki azt, amit az angolszász egészségügyben betegágy köré szervezett infekciókontrollnak neveznek, vagyis azt hogy minden a beteg körül, a betegért történik. Ezért szerepel benne a betegbiztonság kialakulásának története, az egészségügy gazdasági értelmezése, a jogi vonatkozások, és a járványügyi fejezetek mellett a klinikum, a diagnosztika, a leíró és az analitikai epidemiológia, a nemzetközi kapcsolatrendszer, a külföldi példa, a betegek irányába végzett kommunikáció fontossága. Arról szól, hogy az infekciókontroll mindenkié, mindannyiunké!

Ebben a szellemben jó tanácskozást, sikeres konferenciát kívánok!

Meghívó
Megnyitó

Előadások:

 1. Barcs István – A könyv és ami mögötte van
 2. Oroszi Beatrix – Hazai helyzetkép, fejlesztési tervek és lehetőségek
 3. Rákay Erzsébet – Szakirodalmi áttekintés. Mi van a könyvespolcon
 4. Almási István – Az első lépés a paradigmaváltás irányában
 5. Prinz Gyula – Infektológiára alapozva, vagy nélküle
 6. Máthé András – Szepszis az ellátás különböző szintjein
 7. Fekete Ferenc – Jövőközpontú antiinfektív terápia
 8. Lakos András – Probiotikum-kételyek
 9. Füzi Miklós – A kinolon rezisztencia változása
 10. Nagy Károly – Kézhigiéné Japánban
 11. Hoyer Mária – Konformitás a betegbiztonság szolgálatában

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük