Negyedévenként megjelenő infektológiai, járványügyi, mikrobiológiai és kórházhigiénés tudományos-továbbképző folyóirat.

RiportVárható –e ősszel újabb koronavírus-hullám?

Várható –e ősszel újabb koronavírus-hullám?

Dr. Barcs István mikrobiológust arról is kérdeztük, milyen veszélyeket rejt magában, hogy továbbra is nagyon alacsony az átoltottság.

A háború árnyékában az elmúlt hetekben ismét növekvő esetszámokról lehetett olvasni-hallani a koronavírusjárvány kapcsán. Dr. Barcs István mikrobiológus, a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai Tanszékének nyugalmazott vezetője szerint még messze nincs lefutva ez a meccs. Szerinte az oltatlanok magas aránya miatt az a veszély fenyeget, hogy akár még az eddigieknél is fertőzőbb és súlyosabb megbetegedést okozó vírusmutációk alakulhatnak ki. Interjúnk elején azonban valami teljesen másról kérdeztük… Arról, mi vitte őt anno abba az irányba, hogy a vírusok, baktériumok és más parányok világával foglalkozzon. A beszélgetést Jakubecz László készítette a Nappaliban.

Teljes interjú

SourcePatria24

Semmelweis óta nem halnak meg tömegesen gyermekágyi lázban az asszonyok. Ebben az esetben az értetlenség, szűklátókörűség eredménye mindössze annyi, amennyien előtte haltak meg fölöslegesen.

A máglyán elégetett kuruzsló asszonyra gondolok, aki néhány perccel azelőtt, hogy meggyújtották talpa alatt a máglyát, elmondta bíráinak a titkát. Az egyetlen varázsszert, amelyhez folyamodott. Varázslata annyi volt, hogy szerszámait ugyanúgy megfőzte használat előtt, mint az ételét. Így tiltott beavatkozásainak nem voltak halálos áldozatai akkor, amikor a szülésbe sokan belehaltak.

Nem ő tehetett arról, hogy az ítélkezők kiváncsisága nem terjedt tovább. Nem töprengtek összefüggéseken.

Mit tettek?

Kiadták a történelem folyamán oly sokszor kiadott parancsot: gyújtsák meg a máglyát. S evvel, csupán evvel az egyetlen ítéletvégrehajtással halálra ítélték azok nagy részét is, akik Semmelweisig gyermekágyi lázban meghaltak
Fejes Endre: Gondolta a fene

Hírek

Riport

További tartalmaink